Welke garen gebruik je voor het haken

Als je een haakpatroon hebt gekocht staat er ook welke garens zij gebruikt hebben om hun creatie te maken. Er is heel veel keuze en werk vooral ook met het haakgaren wat jij heel prettig vind. Als je een beginner bent, wil je vast meer weten over het garen wat er allemaal bestaat. Het haakgaren heeft verschillende kleuren en diktes. Het verschilt per project of creatie waar je precies mee gaat werken. Wanneer je een Amigurumi knuffel wil gaan haken wil je toch dat het lekker zacht, maar toch stevig aan voelt. Dat is anders als je een mooi soepele deken zou willen gaan haken. Dat zijn 2 verschillende uitgangspunten voor je keuze in het garen.

Diktes van het garen

In het voorbeeld heb ik katoengaren van 50gr. gebruikt

 • Fine
  (bij Schachenmayr SMC Catania is dit er helaas uit het assortiment)
  Looplengte van ca. 165m.
  Geschikt voor brei- en haaknaald 2 – 3 mm
 • Normaal
  Looplengte van ca. 125m.
  Geschikt voor brei en haaknaald 2,5 – 3,5 mm
 • Grande
  Looplengte van ca. 63m.
  Geschikt voor haaknaald 4 – 5  mm
Haakgaren fine normaal grande op een rij, hoedjes van een kerstboom

Wol

Echte wol is afkomstig van dieren. Meestal is dat wol van schapen, dit is de bekendste en de meest gebruikte. De term wol, zonder verdere toevoeging, is dan ook echt van schapenwol. Wat veel wordt gebruikt is de term Merino of Merino-wol. Het Merinoschaap geeft deze soort wol. De bijzonder hoge kwaliteit van deze wol komt door de zeer fijne structuur. Het daarom regelmatig gebruikt voor verschillende projecten.
Note: Zelf ben allergisch voor wol (alle soorten) en dat maakt dat dit geen eigen haak-kennis is. Want ik kan er simpelweg niet mee werken.
Voorbeelden zijn: Alize Merino

Acryl

Acryl is gemaakt van synthetische polymeren die chemisch behandeld zijn in een fabriek. Bij wol voelt het eindresultaat zacht aan, dat doet het met acryl niet.
Acryl garen is in veel meer kleuren te vinden dan wol. Het wol kleurt niet zo makkelijk en dat doet het acryl wel. Tevens wordt de kleur ook langer vastgehouden door acryl. Veelal is acryl goedkoper dan wol, omdat de wol van dieren af komt en het eerst zal moeten groeien voordat je er iets mee kan. Voor het oefenen van je eerste creaties en amigurumi’s is het prima om met acryl garen te beginnen.
Voorbeelden zijn: Alize Verona

Katoen

Katoen garen heeft in tegenstelling tot wol minder elasticiteit. Dat verschil kan je heel goed voelen. Een trui van katoen is koel en een trui van wol is warmer. Wol reguleert. Voor de meer zomerse projecten en creaties, wordt dan katoen gebruikt. Nog een groot verschil tussen katoen en wol is, wol is van zichzelf pluiziger en katoengaren is platter en gladder. Ook is het net iets steviger waardoor het zwaarder aan kan voelen en stugger uit kan vallen dan acryl of wol. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van welke soort katoen je gebruikt voor welk project of creatie. Voor een project als een knuffel of een amigurumi is een beetje stevigheid van katoen juist wel handig. Voor de wat kleinere projecten zoals sleutelhangers laat het zich ook heel goed lenen.
Voorbeelden zijn:  Schachenmayr SMC Catania, Philar,

Polyester

Polyester garen is, net als acryl, gemaakt van synthetische polymeren die chemisch behandeld zijn in een fabriek. Het polyester garen ademt niet en voelt aan het einde ook minder zacht aan dan wol. Het is weer in veel kleuren beschikbaar omdat het simpeler te kleuren is dan en het de kleur ook langer vast houd. De prijs van polyestergaren is ook lager dan die van wol.
Voorbeelden zijn: Go Handmade Bohéme Velvet Double

Gemende garen/blends

Er worden soms om garen te maken verschillende materialen gemengd. Gemende garen is een mix van katoenen of een synthetisch (acryl) garen en wol. Om het goedkoper te maken wordt wol met andere soorten garen gemengd. Ook wordt het gedaan om het bepaalde eigenschappen te geven dat zuiver wol niet heeft van zichzelf. Synthetische garen zijn makkelijker wasbaar en door dit te mengen met wol kan je aan het wol ook deze eigenschap geven zonder dat het de rest verliest van de eigenschappen van wol. 
Voorbeelden zijn: Alize Cotton Gold, Yarn and Colors

0 reacties

Pin It on Pinterest