Een haaknaald is persoonlijk, ik benoem even de meest verschillende en die ik veel gebruik. Het is persoonlijk omdat we allemaal andere handen hebben en wat jij lekker vast vind houden, hoeft voor mij of een ander helemaal niet fijn te zijn.

Even een waarschuwing vooraf! Gebruik altijd dezelfde haaknaald voor een project. Ook al heeft de haaknaald hetzelfde nummer, je zal er anders mee gaan haken, omdat de vorm ervan net even wat anders is. Schakel je halverwege een project over van het ene merk naar het andere zou het zomaar kunnen dat je steken er losser, vaster of geheel anders uit kunnen gaan zien. Opletten hiermee!

Een haaknaald bestaat uit keel, schacht, grip & handvat . Die haak is veelal gemaakt van staal of ijzer. Bij een wat dikker handvat heb je meer om vast te houden en net wat meer grip.

Haaknaalden

Maten de meest gebruikte haaknaalden hebben de volgende maten 1,5mm tot 12mm steeds verspringt de maat 0,5mm.

Handvat We kennen (bijna) allemaal die smalle grijze haaknaalden van Prym. Die zijn heel smal en als je een beetje kracht zet heb je een deuk in je duim zitten. Hier ben ik ook mee begonnen… Toen ik meer en meer ging haken, ben ik opzoek gegaan naar dikkere handvatten om de steel heen. En de kleurtjes zijn ook wel heel erg leuk en mooi. Maar dat terzijde.  De maat staat bijna altijd aangegeven in het handvat van de naald zelf. Dat kan er op verschillende manieren ingezet zijn: gebrand, gekerfd of gedrukt.

De punt, groef, keel en schacht vormen samen het voorste deel van de haaknaald. Zij komen constant in contact met de draad. De vorm ervan zal bepalen op welke manier de draad door de lus word getrokken. Je kan je bedenken dat dit eigenlijk het belangrijkste deel van de haaknaald is. Toch is dat niet helemaal zo. Een haaknaald die niet lekker in je hand ligt zal nooit heel fijn werken, hoe geweldig de kop ook is…. Het handvat is daarmee net zo belangrijk.

Vroeger haakte men altijd met een rechte, metalen handvat. Denk maar eens terug aan die haaknaalden van oma van prym. Er werd niet heel veel aandacht besteed aan het handvat. Nu hebben steeds meer haaknaalden een ergonomische softgrip. Het handvat is dikker dan de rest van de haaknaald. Dit zorgt ervoor dat je hand de haaknaald niet hoeft om te klemmen, waardoor je meer ontspannen kan haken. Hierdoor kan je langer en comfortabeler door haken. De vorm van een handvat kan variëren. Welke het beste is voor jou, is en blijft uitproberen.

Materialen

Haaknaalden die kleiner zijn dan 2,0mm, zijn standaard van staal gemaakt. De kop is zo dun, dat ze anders niet stevig genoeg kunnen zijn.

De meest gebruikte haaknaalden zijn de maten 2,0 tot 6,0mm. “Wolhaaknaald” worden ze vaak genoemd. De ergonomische worden meestal van aluminium gemaakt. Maar ook zijn ze er van bamboe, houtsoorten of kunststof.
Boven de 6,0mm zijn ze steeds minder van staal en/of aluminium, omdat de dikke haaknaald dan ook wel wat gaat wegen. Dan stappen ze vaker over naar kunststof materiaal. Dit doen ze ook vaak bij de houtsoorten, die zijn er heel veel in grotere maten haaknaalden.

De maat van de haaknaald, staat waar?

In het handvat van de haaknaald staat de maat aangegeven. Dat kan erin gebrand, gekerfd of gedrukt zijn.

Haaknaalden Maten van 2,0mm tot aan 12,0mm

Het achterste deel

We gaan verder met het vergelijken van de haaknaalden, maar we kijken eerst even naar de verschillende onderdelen van de haaknaald zelf.

Onderdelen van een haaknaald

Het handvat

Dit is het gedeelte waarmee je, met je hand, de haaknaald vasthoud. Hier zijn heel veel verschillende vormen in te vinden. De verschillende vormen heeft ook te maken met het materiaal waar het van gemaakt is. Er komen steeds meer haaknaalden met een ergonomisch handvat op de markt. Een ergonomische haaknaald is een haaknaald met een handvat dat ten opzichte van de naald (het voorste gedeelte) verdikt is. Zo hoeft je hand de haaknaald minder strak te vast te houden en belast je je hand minder.

De grip

De grip of greep, is waar je je haaknaald vasthoudt, veelal met je duim en wijsvinger. Check je hand maar eens als je aan het haken bent. De plek van de grip is vaak voorgevormd. Dit zorgt ervoor dat de haaknaald niet rolt in je hand. Heel soms is het voorzien van een antislipstrookje.

Het voorste deel

De schacht is de plek achter de kop van de naald, die niet verder dunner wordt naar de punt toe. Dit is de plek waarmee je de maat van de naald bepaald. De dikte van de schacht is de maat van je haaknaald in mm.

De keel is het stuk voor de schacht en na de effectieve kop van de haaknaald. Bij sommige types haaknaalden is deze wat dunner dan de schacht. Het is de plek waar de lus als eerst op valt.

De groef is de inkeping die gemaakt is in de haaknaald om een haakje te creëren. De vorm van de groef bepaalt hoe de haaknaald de draad zal ‘vasthouden’. Bij de ene haaknaald is die groef wat dieper of dikker dan bij de andere.

De punt van de haaknaald is de voorkant van de naald, geheel aan het uiteinde van de kop. Met de punt duw je de haaknaald door je project heen. De ene haaknaald heeft een rondere punt, terwijl de andere een meer spitse punt heeft. Deze laatste zorgt er een beetje voor dat de haaknaald net wat makkelijker door de steken heen glijdt.

Vookant van een haaknaald met punt, groef, keel en schacht uitvergroot

Waarom is dat echt zo belangrijk?

De vorm van een handvat

De punt, groef, keel en schacht vormen het voorste deel van je haaknaald. Zij komen de hele tijd in contact met de draad. De vorm ervan zal voor je bepalen op welke manier de draad door je “werk” lus zal worden getrokken. Eigenlijk is dit deel het belangrijkste deel van je haaknaald is. Aan de andere kant is het echt zo, dat als een haaknaald niet goed of lekker in de hand ligt, het nooit echt lekker voor en met je zal werken, hoe goed of geweldig de kop ook is. Heel onbelangrijk is het handvat dus ook niet. Vroeger, je kent ze vast wel van oma of je eigen moeder, haakte je altijd met een rechte, metalen handvat. Brr koud, als ik eraan denk. Aandacht werd er niet aan het handvat gegeven. Nu hebben bijna alle haaknaalden een ergonomische softgrip. Het handvat is net wat dikker dan de rest van de haaknaald. Die zorgt ervoor dat je hand niet om de haaknaald hoeft te klemmen, waardoor je minder spanning zet op je eigen spieren. Hierdoor word het haken comfortabeler en kan je het langer volhouden zonder dat je krap of pijn krijgt.

De vorm van een ergonomisch handvat is variabel. Welke het fijnst voor jou werkt is en blijft een kwestie van uitproberen en ervaren. De ergonomische haaknaalden kan je meestal onderverdelen in 2 categorieën: de ‘platte’ greep en de ‘ronde’ greep.

De ronde greep

De ronde greep is eenvoudig. Je zou hem zelfs zelf kunnen maken. Even wat fimoklei over je rechte ouderwetse handvat. De ronde greep zorgt ervoor dat je de haaknaald met minder spanning hoeft vast te houden. Verder heeft hij weinig vorm van zichzelf. Zo kan de haaknaald nog steeds gemakkelijk draaien in de palm van je hand.

Draai jij zelf veel met de kop van je haaknaald, dan is het juist handig om een rond handvat te kiezen. Zo kan je gemakkelijker je haaknaald roteren en het voor je werkt in plaats van tegen.

Haaknaalden welke vorm

Belangrijk, waarom is dat?

De vorm van de kop

Op het oog lijken alle haaknaalden op elkaar, ze zijn allemaal hetzelfde, hoor ik je denken. Hoe erg kan dat minuscule verschil nu zijn? En toch kan een millimetertje een grote wereld van verschil zijn in je haakcomfort en ontspanning. We kennen allemaal het kleine haakje aan je nagel… Echt bij alles wat je doet blijf je eraan hangen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat de kop van je haaknaald spiegelglad is (en blijft). Je kan de vorm van het voorste deel van je haaknaald, die bestaat uit de keel en de groef, splitsen in twee categorieën.

De inline haaknaald

De inline haaknaald is de eerste categorie, lijkt wel uit een stokje gesneden te zijn. De haaknaald bestaat uit één vlak, anders gezegd: het haakje steekt niet uit. Als je deze naald over tafel rolt, steekt er niets uit, het vormt één geheel meet de handgreep. De schacht en de keel vormen veelal één geheel. Het wordt niet dunner nar voren toe. Is er toch een keel, dan is dat vaak een vlak aan één kant (de haakzijde) van de haaknaald. Dan ziet deze haaknaald er een beetje ‘robuust’ uit. Alsof ze er met een mesje het haakje uitgekerfd hebben.

  • Uit een vlak
  • Robuust
Haaknaalden tapered en Inline

Tapered haaknaald

Die is tegenovergesteld aan de inline haaknaald. Die kan niet oer de tafel rollen, want de punt steekt uit. De schacht loopt spits naar voren toe: dichterbij de grip is hij dikker dan bij de punt. Hierdoor zal het garen zachtjes over de haaknaald glijden. Dit type haaknaald heeft ook meer een puntige punt.

  • Loopt spits toe
  • Haak ligt boven in het vlak

De ‘ouderwetse’ Prym haaknaald (die van oma) is een typische tapered haaknaald, terwijl de houten haaknaald een inline haaknaald is.

Haak jij al langer met een ouderwetse haaknaald? Niets mis mee! Kies dan bij de volgende nieuwe(re) haaknaald voor een tapered haaknaald. Kans dat je die het fijnst vind is hierbij het grootst.

Ook belangrijk is de vorm van de punt. Die kan bovenaan rond of eerder puntig zijn. Een meer puntige haaknaald kan makkelijk zijn om goed door een steek heen te steken. Zorgt er aan de andere kant ook voor dat de draad net iets makkelijker kan splijten….

Even een waarschuwing! Gebruik altijd dezelfde haaknaald voor een project. Ook al heeft de haaknaald hetzelfde nummer, je zal er anders mee gaan haken, omdat de vorm ervan net even wat anders is. Schakel je halverwege een project over van het ene merk naar het andere zou het zomaar kunnen dat je steken er losser, vaster of geheel anders uit kunnen gaan zien. Opletten hiermee!

Pin It on Pinterest