Je hebt een haakpatroon gekocht en je gaat met veel plezier aan de slag. Je maakt in jouw volgorde alle losse onderdelen en die moet je volgens het haakpatroon later vastnaaien. Maar eigenlijk vinden we het (bijna) allemaal vervelend om losse onderdelen later vast te naaien…

Ik heb daarom een methode voor je gemaakt met respect voor de ontwerper van het haakpatroon. En nog een voordeel, je hoeft geen ellenlange draden aan het einde te laten hangen.

Haakpatroon en losse onderdelen

Bij elk patroon staat vermeld waar je de losse onderdelen vast mag maken. Als je eerst de onderdelen haakt en even apart legt/bewaart kan je deze later (vast) meehaken.

Dit kan echt niet bij alle haakpatronen, doe dit echt op eigen idee.

Waar het wel bij kan is bijvoorbeeld alle platte onderdelen zoals armen, benen en oren.
De armen worden meestal net onder het hoofd/nek geplaatst of een X aantal toeren eronder. Dit kan je terugtellen in de toeren die aangegeven staan.

Ik geef je even een voorbeeld:

Maak de arm dicht door de tegenover elkaar liggende vaste aan elkaar te haken. Plaats de armen aan de zijkant van het lijf 7 toeren onder het hoofd.

Armen

Dan tel je bij het lijf 7 toeren terug en haak je die toer de armen, een aan elke zijde, mee.
Ik zorg er altijd voor dat ik steekmarkeerders in de betreffende steken doe. Zowel door de arm als door het lijf, in dit geval. Zo kan je met een 2e, meestal een kleinere, haaknaald door beide vaste de werkdraad ophalen en deze lus over je werkhaaknaald doen/slaan.
Haal de steekmarkeerder eruit en maak de steek (meestal een vaste) af. En zo ga je de hele arm door. Vervolg je toer door naar de volgende arm.
Armen zitten symmetrisch aan beide zijde van het lijf. Dit kan je op deze manier heel mooi checken. Vouw het lijfje door hem neer te zetten en plat naar elkaar toe te doen.

Ga niet uit van de steekmarkeerder of begin steek van de toer waar je mee aan het werk bent. Deze hoeft niet altijd mooi in het midden van je creatie te zitten.

Je kan andere verschillende onderdelen ook op deze manier vastzetten. Denk aan:

  • Benen;
  • Oren;
  • Staart;
  • Snuit;
  • Buidel;

Zelf ben ik nu bezig met een kangoeroe die zich daar perfect voor leent. Al heb ik deze benen wel los aan het lijf genaaid omdat dat veel mooier is.

Kangoeroe losse onderdelen meehaken

Heb je een onderdeel dat meer diepte nodig heeft en dus over meerdere toeren verdeeld wordt, dan kan je het volgende doen. Ik gebruik voor dit voorbeeld even een snuit.

Deel het aantal vaste van de snuit door 4. Steek de steekmarkeerders in elke vaste aan de bovenkant en onderkant (deel 1 & 3). Laat hier wel een lange draad hangen aan de binnenkant van je werk.
Steek de steekmarkeerders door het hoofd en haak deze mee met de betreffende toer. Mochten hier een meerdering of een mindering plaatsvinden dan kan je die gewoon doen. De snuit van het voorbeeld gaat hier later overheen en het heeft verder geen invloed op de vorm van het hoofd. Ook hier weer je eigen inzicht gebruiken en mee laten groeien in je creaties.

Vastnaaien of meehaken losse onderdelen kangoeroe
Alle losse onderdelen van de kangoeroe
Meehaken van losse onderdelen kangoeroe staart onderkant
Kangoeroe staart meegehaakt aan de onderkant
Meehaken van losse onderdelen kangoeroe staart
Kangoeroe staart vast gezet met steekmarkeerders om mee vast te haken
Meehaken van losse onderdelen kangoeroe buidel
Kangoeroe buidel vast gezet met steekmarkeerders om mee vast te haken
Meehaken van losse onderdelen kangoeroe armen
Kangoeroe armen vast gezet met steekmarkeerders om mee vast te haken

Dit kan met benen, snuit, staart, armen en alle andere onderdelen die vol en een soort van rond of een diepe vorm moeten houden. Ga er zelf maar eens mee spelen en kijken of het iets is wat voor jou ook werkt.

Dan haak je de volgende toeren verder totdat je de betreffende toer bereikt om de bovenkant van de snuit mee vast te haken. Vouw de snuit omhoog en steek de steekmarkeerders vast in het hoofd. Haak de bovenkant van de snuit vast met deze toer. Met de lange draad, die aan de binnenkant van je werk hangt, kan je de 2 zijdes, die nog open zijn, dichtnaaien. Vul wel eerst even de snuit op als dat nodig is.

Gehaakte onderdelen Vastnaaien kangoeroe poten
Gehaakte onderdelen Vastnaaien kangoeroe poten
Meehaken losse onderdelen kangoeroe poten zitten vastgenaaid
Meehaken losse onderdelen kangoeroe poten zitten vastgenaaid
Meehaken losse onderdelen kangoeroe snuit 2
Meehaken losse onderdelen kangoeroe snuit, hangt nog los
Meehaken losse onderdelen kangoeroe snuit
Meehaken losse onderdelen kangoeroe snuit
Meehaken losse onderdelen kangoeroe oren
Meehaken losse onderdelen kangoeroe oren
Kangoeroe helemaal in elkaar gezet met alle los gehaakte onderdelen meegehaakt
Gehaakte kangoeroe helemaal in elkaar gezet tijdens het haken van het patroon

Disclaimer
Dit is een eigen opgebouwde ervaring die ik heb opgeschreven en met je wil delen voor gemak. Met deze persoonlijke blog verander ik niets aan het haakpatroon/ontwerp waar jij nu aan werkt en heb en hou ik de bestaande haakpatronen in ere en heb ik (diep) respect voor mijn collega-haakpatroonontwerpers en hun harde werk op hun haakpatronen.

Pin It on Pinterest