We hebben allemaal een vakantiemoment in het jaar. Sommige wat meer en sommige wat minder. Maar als echte haakster wil je je haakwerkje wel meenemen en zo je eigen ultieme ontspanning garanderen. Maar wat mag wel en wat mag niet? Daar kwam ik achter toen ik in gesprek was met een vriendin die op vakantie gaat.

Haaknaald mee in het vliegtuig?

Vriendin van mij gaat vliegen naar haar zonnige vakantiebestemming zegt tegen mij “Ik neem mijn haakwerkje mee het vliegtuig in, dan hebben mijn handen iets te doen”. Toen ik tegen haar zei “Dat mag niet” was ze verrast.

Ik had het al opgezocht voor haar en mezelf. Haaknaalden vallen onder scherpe voorwerpen en mogen dus niet mee het vliegtuig in! Zoiets onschuldigs als een hobby naald wordt dus blijkbaar in de lucht als een bedreiging gezien. Ik pak even de feiten erbij. Dit zegt KLM op hun website:

Puntige of scherpe voorwerpen

Het is niet toegestaan om puntige of scherpe voorwerpen mee te nemen in uw handbagage waarmee letsel kan worden toegebracht. Hieronder vallen:

  • Bijlen, hakmessen en andere items die zijn ontworpen om te hakken
  • Messen of scharen met een blad groter dan 6 cm
  • IJsbijlen en ijspriemen
  • Scheermessen (behalve wegwerpscheermesjes)
  • Stanleymessen
  • IJsschaatsen
  • Sabels, zwaarden en zwaardstokken

Dit snapt iedereen, vanzelfsprekend bijna. Ik moet zeggen dat ik deze voorwerpen ook liever niet in mijn huis of vliegtuig heb rondslingeren. De lijst van scherpe voorwerpen gaat vervolgens door en dan komen we, bij de laatste, en een voor ons belangrijk voorwerp tegen:

  • Naalden en haaknaalden

Daar gaan we. Dat bevestigd dat we officieel geen haaknaalden mee mogen nemen het vliegtuig in. Je handbagage moet dus vrij zijn van scherpe voorwerpen en daar vallen haaknaalden dus onder. Beetje jammer voor onze handen en de nodige ontspanning die het haken ons geeft.

Hoe neem ik dan wel haaknaalden mee op vakantie?

Wat moet je dan doen tijdens de vlucht? En belangrijker: hoe zorg je dat je op je vakantie wél kunt haken? Die laatste is makkelijk en simpel: je fijnste setje haaknaalden stop je gewoon in je koffer die je incheckt. Dat mag wel. Op die manier kun je dus je haaknaalden wel meenemen op vakantie. Maar hoe zit dat dan als ik in het vliegtuig zit en toch graag wil haken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een goedkoop setje, of beter nog één haaknaald (die niet al te groot is) alsnog in je handbagage te doen. Je hebt namelijk kans dat hij niet opgemerkt wordt en je lekker kunt handwerken tijdens je vlucht. Wordt hij wél opgemerkt, omdat hij van metaal is en oplicht in de detector, dan is het geen ramp: hij was goedkoop en kwalitatief gezien kun je deze haaknaald prima missen. Of je neemt er eentje van plastic, hout of bamboe. Haakt misschien net niet optimaal, maar niet haken is ook weer zoiets…

Andere verboden hobbyvoorwerpen in het vliegtuig

Vergeet je ook niet dat een schaar, hoe klein ook, ook onder scherpe voorwerpen valt? Alles wat puntig is en eventueel als steekwapen gebruikt zou kunnen worden is verboden. Dus kijk nog even goed in je hobbytas die je van plan bent mee te nemen in je handbagage. Het zou zonde zijn als je straks een hoop fijne materialen zou moeten inleveren! Alternatieven voor een schaar zijn een garensnijder. Die stop de garensnijder niet in je tas, maar hang hem als aan ketting om je nek. Zo valt het het minste op en je hebt hem altijd in de buurt. Vergeet ook niet je borduur of stopnaald uít je haaktas te halen. Het wegwerken van de draadjes moet even wachten tot je op je vakantie  bestemming bent….

Welk haakpatroon neem je mee?

Denk van te voren even na over welk project of haakpatroon je het beste mee kan nemen het op vakantie. Hierbij maakt het niet uit of je met de auto, de bus of de trein of met het vliegtuig op vakantie gaat.. Is het makkelijk te doen voor een beginner of heb je juist een gevorderde patroon mee? Heb je veel verschillende kleuren en daardoor veel bijbehorende bollen garen. Of is het in monotoon in één kleur. Zitten er veel losse onderdelen in het patroon? Ook kan veel en steeds  moeten lezen van een haakpatroon een uitdaging zijn in een bewegend vervoersmiddel. En vergeet de persoon naast je niet…. Breeduit zitten met al je garen en hardop tellen van je vaste losse en andere steken kan vervelend zijn.  

Mocht je nog opzoek zijn naar een haakpatroon met alles aan elkaar, dan zijn de zwangere mama & buik, het berenpaar of de sneeuwpoppen een heel mooie creatie voor je.

Zoek je nog een mooie vakantie bestemming waar ze je in alle rust en ontspanning laten haken, kijk dan even naar de volgende plekjes.  

Moon & Star

Van Patricia & haar team

JOUW REIS DOOR GHANA BEGINT MET MOON & STAR GUESTHOUSE

Moon&Star Guesthouse is een gezellig kleinschalig hotel in Banko, Ashanti. Het guesthouse ligt op 48 km van Kumasi in een rustig dorp omgeven door prachtige natuur. Kom een paar dagen ontspannen, verken de rotsachtige bergen en natuur van Banko of laat ons een onvergetelijke tour door Ghana of onze omgeving organiseren!

Moon&Star Guesthouse is onderdeel van Banko Women organization, alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar het vrouwencentrum waar we diverse trainingen aanbieden voor de vrouwen in onze omgeving.

bar Moon&Star guesthouse

haken bij le reve provencal

Le Reve Provencal

Van Margriet en Erwin

Gîte met privé zwembad

Volledig uitgeruste gîte voor maximaal 4 personen met 2 slaapkamers, een grote woonkamer met open keuken en een badkamer. Met niet alleen een privéterras, maar met ook een privé zwembad. En dat allemaal omringd door een heerlijke tuin.

Ideaal gelegen. Heerlijk rustig, bijna aan het einde van een landweggetje, maar op toch maar 800 meter van het centrum van Mirabel-aux-Baronnies.

Pin It on Pinterest