Van idee naar haakpatroon

Dit gaat stap voor stap en ik neem je graag mee op die haakreis die ik geregeld maak. Ik heb altijd meerdere ideeën/ontwerpen liggen die ik aan het uitwerken ben. Dat maakt dat ik alle stappen elke dag doorloop en aanpas waar dat nodig is. Ga je mee op reis?

  • Inspiratie is overal en om je heen
  • Tekenen en steken erbij zetten
  • Testen van het haakpatroon
  • Geschiedenis en verhaal bij het haakpatroon
  • Haken voor beginners en of gevorderden
  • Hoe doen andere haak ontwerpers dit?

Inspiratie is overal en om je heen

Overal waar ik kijk zie ik ideeën en dingen die je kan haken. Je kan bijna overal een haakpatroon van maken. Mijn favoriete ontwerp om te maken zijn wel de amigurumi poppetjes, duo’s en paren. Je bent dan nooit alleen. En natuurlijk in mijn eigen stijl, alles aan elkaar gehaakt. Geen losse onderdelen later aan naaien.

Tekenen en steken erbij zetten

Eerst teken ik het idee/ontwerp uit en bij die tekening worden de steken erbij gezet. Het word een mooie brei van letters en getallen. Niet veel later komt er een doos met kleurpotloden bij. Dan kleur ik de tekening in en heb ik een totaalbeeld. Nu ben ik geen tekenwonder, maar zo heb ik wel een goed idee van hoe het eruit moet komen te zien. Zo kan ik ook de juiste kleuren van garen erbij zoeken en bestellen.

Testen van het haakpatroon

Als de bollen garen bij elkaar liggen kan je mooi zien of de kleuren passen. Soms is het zo dat ik de kleuren op papier beter bij elkaar vind passen dan in het echt. Dan pas ik dat aan. Gelukkig liggen hier nog wel wat bollen in huis om dat te kunnen doen, haha.

Zodra alles goed bij elkaar ligt in een bakje, ga ik aan de haak. Vaste voor vaste word getest en aangepast waar nodig. Vaak heb ik een duo en kan ik heel mooi een tweede keer de steken checken en testen. Eerst de losse onderdelen en daarna het gehele poppetje, knuffeltje of diertje haken.

Geschiedenis en verhaal bij het haakpatroon

Bij een haakpatroon hoort een verhaal. Zonder verhaal geen herkenning, maar alleen steken die je kan tellen en haken. Vroeger, oei ik klinkt ineens heel oud, was ik niet zo dol op geschiedenis, maar voor mijn haakpatronen maak ik een uitzondering. Bij een haakpatroon hoort en verhaal, maar hoe begin je nu een verhaal? Juist door de achtergrond van een ontwerp te kennen en die ontdek je met geschiedenis. Op die geschiedenis baseer ik mijn verhaal. Dit is soms ook een stukje eigen verhaal met wat achtergrond informatie erbij. Of juist iets wat mijn kinderen doen of meegemaakt hebben. Eigenlijk is mijn hele leven verweven in het geheel.

Haken voor beginners en of gevorderden

Mijn amigurumi haakpatronen zijn voor iedereen, je kan ze zelf goed maken. Of je nu een beginner haker of al een (ver) gevorderde haakster bent. In alle gevallen zijn de haakpatronen zo gemaakt dat je stap voor stap meegenomen word met wat je moet en kan doen. Als je de steken, vaste, losse, magische ring en stokjes kent heb je kennis en kunde genoeg om de haakpatronen te kunnen haken.

Hoe doen andere haak ontwerpers dit?

Dit heb ik nagevraagd, want ik ben een dame die graag alles wil weten. Benieuwd naar hoe een ander dit doet om ervan te leren. Ik heb de mazzel dat ik onderdeel mag zijn van een groep van collega haak ontwerpers en die heb ik gevraagd hoe zij het doen. En ieder doet het op zijn/haar eigen manier. De een tekent, de ander gaat schrijven en de volgende pakt een haaknaald en een bol garen en gaat aan de haak. Alles kan en mag. Er is geen goed of fout, ieder heeft zijn eigen manier die werkt voor hem of haar. Heerlijk!

Pin It on Pinterest