Klosjes met restgaren erop
Draaischijf zonder klosje
Draaischijf met klosje

Bij een haakpatroon staat veelal vermeld hoeveel garen er nodig is of gebruikt is.

Dit verschilt nog weleens met het strak of losser haken van je eigen stijl, maar over het algemeen klopt het wel.

Er word niet altijd met de hele bol garen gewerkt, dus logischerwijs hou je een beetje (of wat meer) garen van je bol over.

Dit kan je soms gebruiken bij een volgende creatie van je andere haakpatronen. Of je koopt een bolletje bij van dezelfde kleur als dat kan want het verfbad van de bollen is vaak dan ook belangrijk. En dan maak je je haakpatroon nog eens.

Hoe bewaar je je restjes?

Een tijd geleden heb ik lege klosjes gekocht en al mijn restjes garen, wat best lang was, er om heen gedraaid. Was even een werkje, maar ik ben er erg blij mee. Dit opdraaien om de klosjes kan zelfs tijdens het kijken van een serie of een film. Zo op de klosjes kan ik goed zien welke kleuren in heb en heb ik geen knopen in mijn dradenbrij.

Mijn man heeft een klein draaischijfje gemaakt voor me waar ik mijn klosjes met restjes garen op kan zetten. Zo gaat het klosje niet alle kanten op als ik het restje aan het ophaken ben.

Je kan er ook een klein bolletje van draaien en die in een bakje bij elkaar leggen. Zelf vind ik dat onhandig want die bolletjes rollen overal naartoe en rollen in mijn bewaarbakje ook los. En in elkaar. Als ik er dan eentje nodig heb, moet ik het eerst uit de knoop halen….

Waarom al die moeite voor een restje.

Ik hoor het je bijna hardop denken, hihi. Ik hou van gemak en dit geeft mij heel veel gemak en dan gaat het haken van mijn creaties en ontwerpen ook sneller. En heel moeilijk is het niet. Ja als je er gelijk 100 moet doen, dan wel.

Het geeft ook een mooi gezicht als ik het kastje open doe 😉.

Restjes, wat ga je ermee doen

Eerst een paar dingen waar je op mag letten voor je begint.

  • Let op de dikte van het garen, is dit gelijk?
  • Scheelt het een beetje van dikte of is het een groot verschil?
  • Hoe is de kleur? Is deze gelijk of is het juist compleet verschillend?
  • Is bovenstaande oké voor wat je ermee wil gaan maken?
  1. Proefhaken

Stel je hebt een haakpatroon en deze wil je eerst proef haken om te weten hoe de verhoudingen uit vallen. Soms heb je dat, dat je eerst wil weten hoe het uitvalt omdat het een cadeautje is en je eerst meer wil weten voor je het weggeeft. Hierbij is het wel heel belangrijk dat het allemaal dezelfde dikte aan garen is.

  1. Een patroon nog eens haken

Soms heb je een haakpatroon dat je zo leuk vind dat je die nog eens en nog eens en nog eens wil maken. Zo kan je met je restjes altijd een leuke gevarieerde kleurige creatie maken. En dat kan je eindeloos variëren en combineren.  

  1. Restje op maken door alles op te haken
  • Alles op kleur leggen en dan van wat je al hebt een mooie creatie maken. Dan moet je wel veel geduld hebben, want je hebt veel draadjes nodig.
  • Alles door elkaar. Lekkere kleuren chaos en explosie.
  • Draadje voor draadje als het ontstaan is….

Niet iedereen heeft het geduld om te wachten totdat je een heleboel draadjes hebt verzamelt om een mooie creatie te gaan maken. Dus begin je hem al te maken als je een aantal draadjes hebt. Zo zie je een volgende creatie ontstaan terwijl je bezig bent met al die andere haakpatronen die je hebt.

Er zijn verschillende patronen die zich hiervoor lenen: 

Pin It on Pinterest