Ik ben dol op haken en op het dragen van mijn kinderen. Die worden nu echt te oud om te dragen. Dus ik ging op zoek naar een leuk haakpatroon van een mama die draagt met een draagzak. Tot mijn verbazing was die er niet… Wel met een draagdoek of ringsling, maar geen draagzak. Ook bleven de mama’s die ik voorbij zag komen niet zelf staan. Zij hadden allemaal benen, ja heel handig, maar dan had ik weer een standaard nodig om haar neer te zetten. Dat vind ik niet mooi of handig.

Met mijn haakervaring, lef en een webinar van Het Haakbeest, ben ik zelf gaan tekenen en schrijven. Ik heb mijn eigen voorkeur ook in het haakpatroon gestopt, want ik heb echt een hekel aan het achteraf aan elkaar zetten van de onderdelen.

Waarom is dat eigenlijk, hoor ik je vragen?

Dat komt een beetje uit luiheid, het lelijk vinden en er niet goed in zijn. Bij alle andere patronen die ik eerder maakte moet je meestal de armen, benen en oren later vastmaken. Ik haak nogal strak en dan kan je niet zo makkelijk of mooi de onderdelen eraan maken. Ook het strak aantrekken van het draadje waarmee je het vastmaakt is een uitdaging. Ik haak wel strak, maar strak aantrekken is een ander verhaal. Die kracht heb ik net niet. Dan heb je dus een haakproject wat net niet helemaal vastzit. Dat vind ik lelijk… Maar genoeg gezeurd over het later vastzetten van onderdelen.

Alles aan elkaar

Juist het feit dat je de onderdelen eerder maakt geeft een fijn gevoel. Soms zijn de armen en benen best smal. Die kan je daarom juist makkelijk meehaken met de aangegeven toer. Ook als je in die toer mag meerderen of minderen qua steken. Ik lees de andere haakpatronen altijd eerst even door voordat ik ze ga maken. En dat wilde ik in mijn eigen haakpatronen voor zijn. Ook zitten er weinig losse onderdelen in.

Zelf staan

Ik zei het al: De Draagmama moest zelf kunnen staan. Dat maakt dat ze een jurk aan heeft, die heeft een platte bodem… Ook moest ze stevig en lang genoeg zijn om een baby te kunnen dragen…

Proefhaken

Maar toen het haakpatroon geschreven was, begon het echt werk pas echt. Iemand anders moest mijn patroon ook maken om te kijken of het een (voor anderen) logische volgorde en leesbaarheid had. Ik heb 2 lieve vriendinnen die mijn haakpatroon wel wilden proefhaken. Man, wat was dat spannend.

  • Wat zouden ze ervan vinden;
  • Was het leesbaar;
  • Was het wel leuk om te doen;
  • Ging het een beetje?

Echt ik heb wat weekjes in spanning gezeten, maar wat hebben ze hard gewerkt en het resultaat was er ook naar. Ik heb vriendelijke feedback ontvangen en het is het haakpatroon ten goede gekomen. En juist omdat het zo goed gegaan is en goed bevallen is, ben ik doorgegaan met tekenen en ontwerpen, er komt nog veel meer aan. Dat zie je ook terug in de shop.

Draagmama

Pin It on Pinterest