Oogjes, in (bijna) alle amigurumi poppetjes, knuffels en dieren zitten wel ogen. Of je nu een beginner of gevorderde bent met haken, vroeg of laat kom je dit tegen in je amigurumi haakpatronen. De ogen geven ze een eigen aanblik en nog meer expressie.

Je hebt verschillende manieren van ogen maken: gehaakte ogen, geborduurde of juist de plastic veiligheidsogen.

Allemaal even goed en prima, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op mag letten.  En dat zit hem voornamelijk in de veiligheid voor kleine kinderen en handigheid. Niet iedereen is even handig met borduren of vastnaaien.

Geborduurde ogen:

Ik begin even met de geborduurde oogjes. Deze zijn zo groot of klein als dat je ze zelf wil maken. Je kan een klein streepje maken van steek naar steek. Of meerdere steken bij elkaar met een beweging erin zodat je een echt oog maakt. Foto’s met voorbeelden erbij

Het voordeel van de ogen is dat je er je restjes mee op kan maken.

Nadeel het is en blijft meer handwerk en kan anders (lees niet symmetrisch) uitpakken dan je in je hoofd hebt.

Nodig: een stopnaald en een restje garen

Gehaakte ogen:

Je maakt een magische ring (of twee losse) met een aantal steken erin. Dat geeft een mooi rondje die je op je creatie kan naaien. Ja, je leest het goed, iets genaaid, hihi. Door het naaien kan je zelf achteraf goed plaats bepalen en checken of het goed past.

Het voordeel van deze ogen, je hebt het garen al in huis en je haakt de oogjes. Ook hier kan je je restjes voor gebruiken.

Nadeel van deze ogen, je moet toch iets vast naaien….

Nodig: een haaknaald, een stopnaald en een rest stuk garen

Veiligheidsogen:

Deze zijn gemaakt van plastic en hebben al een ronde (of ovale) vorm en steek je door je gehaakte creatie heen. De veiligheidsoogjes zet je vast aan de achterkant van je creatie.

Wel een kleine doch belangrijke sidenote: Laat je niet foppen door het woord veiligheid…. Als je knuffels haakt voor een klein kind of baby, is het niet veilig. Het blijven plastic oogjes die los kunnen raken. Mijn advies is ze niet te gebruiken als dit je doel(groep) is. Gebruik dan een van de twee bovenstaande opties om oogjes te maken.

Het voordeel van deze ogen, je steekt ze door je gehaakte knuffel  of dier heen en zet ze vast aan de binnenkant.

Nadeel van deze ogen, deze ogen kan je niet gebruiken voor knuffels en dieren die je geeft aan baby’s of kleine kinderen.

Nodig: Veiligheidsogen in de juiste maat.

Pin It on Pinterest