Koop je garen, dan zit er altijd een label om het bolletje garen. “Kijk goed naar kleur én verfbad”. Dat hoorde ik alle handige dames om me heen zeggen toen ik klein was. Let op hé, zij waren handig, ik toen (nog) niet. Maar dat gezegd hebbende, heb je het label van je bolletje garen wel eens van dichterbij bekeken?

Ik ging voor mijn Draagmama garen kopen en toen vielen me een aantal dingen op, op het label zelf. En ik hoorde de stemmen van die andere handige dames in mijn hoofd… Heb jij het wel eens goed bekeken?
Zullen we samen eens kijken?

De basis dingen zoals een streepjescode is voor ons niet heel belangrijk… Die laten we even voor wat het is.
Het gaat mij vooral om de codes en andere handige dingen die erop staan.
Allereerst wat staat erop: Check even mee op de foto:

Garen label uitleg
  • Kleurcode 00206
  • Verfbadcode 21774292
  • EU
  • Haakbolletje met nummer erin
  • 2,5 – 3,5 mm

Kleurcode 00206 (Honing)
Dit is de code van de kleur die je in je handen hebt. In alle haakpatronen staan dit soort codes. Soms zijn de namen zo lang dat het makkelijker is om een code te gebruiken. En een code is universeler. Zo kan het overal in de wereld verkocht worden. Handig hé?

Verfbadcode 21774292
Het garen wordt gemaakt en daarna wordt het gekleurd. Dat betekent dat ze het garen met een kleur bij elkaar doen in een groot ‘bad’ en daar komt een grote partij bollen uit. Zeker als je een deken, knuffel of iets anders groots met meerdere bollen gaat maken is het verstandig om hierop te letten. Als de codes gelijk zijn, komt het uit hetzelfde verfbad en zie je (bijna) geen kleurverschil. Is het niet uit hetzelfde verfbad dan kan je kleurverschil hebben. Als je gemêleerd werkt is dat bijna niet te zien, maar werk je met een knuffel en komen de kleuren bovenop elkaar dan ga je dit wel degelijk zien. En dat is echt heel jammer.

EU

  • Hoe heet kan je het garen wassen;
  • Bleken is niet mogelijk;
  • Het garen mag niet in de droger;
  • Het garen kan gestreken worden, tot 150 gr;
  • Gewone reiniging is mogelijk.

In het bolletje garen zie je een cijfer staan, in dit geval 2. Dat is de dikte van het garen.
2,5mm-3,5mm is de haaknaalddikte die je het beste kan gebruiken. Hier geldt dat ook alle tussenliggende maten haaknaalden gebruikt kunnen worden. We haken nou eenmaal niet allemaal even strak.

Het vierkantje onderin met de maten ernaast is een voorbeeld van een proeflapje. Dit wordt vaak aangeraden om te maken als je een deken of een knuffellapje gaat maken. Bij het maken van een knuffel doe ik dat zelf eigenlijk nooit, het is helemaal niet leuk om te doen. Als je dit wel wil gaan doen, kijk je naar de R (rijen) en de cm’s. 36R is 10cm en dan kloppen je maten en kan je aan de slag met haken.

Draagmama, baby & draagmethodes

Pin It on Pinterest