Tijdens het haken heb je van alles nodig, maar wat is dat nu eigenlijk? Hieronder heb ik een aantal handige benodigdheden benoemd voor je. Deze gebruik ik zelf echt heel veel. Zowel voor de handigheid als voor gemak. Want haken is ontspanning, onderzoek wijst het echt uit. En ontspanning komt allen als je het jezelf ook gemakkelijk maakt.

Haaknaalden

Haaknaalden

Haaknaalden heb je in verschillende vormen, maten en soorten. Het kiezen van een juiste haaknaald voor jou is echt even een zoektocht. Het verschil zit hem vaak in kleine dingen. De kop, het haakje, is meestal wel hetzelfde, alleen van ander materiaal. Dat zie je ook goed op de foto. Het handvat zit het grootste verschil in. Ze gaan van rond, naar plat, naar vierkant en ergonomisch. Ga voelen, passen en ervaren welk voor jou het mooiste en beste is. Op de foto zijn het Clover Amour haaknaalden.

Steekmarkeerders

Deze steekmarkeerders gebruik je om het begin van je toer aan te geven. Maar je kan ook een draadje hiervoor gebruiken. De steekmarkeerders gebruik ik ook regelmatig voor het markeren van de verschillende meerderingen of minderingen.

Steekmarkeerders
Haakbol houder

Draaischijf

Is een pen op een houtenschijf die weer in een andere pen op een houtenschijf rust en rond kan draaien. Op deze manier kan je je bol al hakende afdraaien en je draad begeleiden. Zo hoef je niet steeds aan je draadje te trekken, dit gaat bijna vanzelf.

Yarn bowl

Een mooie schaal hebben we thuis allemaal wel staan, ik wel in ieder geval. Leg je garen in die bol en klaar ben je. Nou net niet. Een yarn bowl heeft een gaatje in de zijkant en daar kan je je draad doorheen begeleiden en dan kan je je bowl gebruiken om al hakende de draad van de bol te trekken. Werken van binnenuit je bolgaren kan ook. Ook onderdelen die je al klaar hebt kan je hierin bewaren. Zo heb je alles bij elkaar.

Yarn bowl
Stofschaar

Stofschaar

Een schaartje waar je je eind draadje mee af kan knippen. Deze hou ik altijd heel erg apart en gebruik ik alleen voor mijn haakwerk. Waarom? Zo heb ik er altijd eentje in de buurt. Maar nog belangrijker, zo blijft ie ook lekker scherp. Als ik het dan eens met links doe, of uit een rare hoek, dan knipt hij ook.

Toerenteller

Een toerenteller is handig, want dan weet je altijd waar je gebleven bent.
Het tellen van je toeren kan je op verschillende manieren doen.
Streepje zetten door of bij de toer waar je bent gebleven. Maar tegenwoordig werken we veel digitaal…. Dan word strepen zetten misschien een te grote uitdaging.

Er is een klikker, dan klik je op de bovenkant als je toer af is. Aan de zijkant zit een slotje, is heel handig als je met meerdere projecten bezig bent…
Er is ook een digitale klikker, maar toen ik die gebruikte en het wat langer duurde voor ik weer verder ging, moest ik dubbel klikken om hem aan te krijgen en toen wist ik niet meer of het aantal toeren wat erop stond juist was….

Toerenteller
Stopnaald

Stopnaald

Je ontkomt er niet aan, aan het einde van je creatie heb je een einddraad. Die wil je weg hebben, maar hoe doe je dat…. Nou met een stopnaald. Een stopnaald heeft een stompe kant zodat je je werk niet stuk maakt als je hem door je werk heen steekt. Het oog is fijn groot, zodat je garen er goed doorheen past en je er gemakkelijk ook meerdere draden in kan doen. Kan je meerdere draden tegelijk wegwerken.

Vulling

Vulling heb je nodig om je knuffels en Amigurumi creaties op te vullen. Ik koop de mijne meestal in de aanbieding bij de Hema.

Vulling voor je knuffel en Amigurumi creaties
aquaruimgrind voor verzwaring in de amigurumi en knuffels

Aquariumgrind

Om een Amigurumi of een knuffel mooi zelf te laten staan is een extra verzwaring wel eens nodig. Dan gebruik ik aquariumgrind in een panty. Deze panty doe ik er dubbel over heen want de steentjes zijn nog wel eens scherp…

Meestal is het een 200-300 gram wat ik onderin een draagmama, Bruidspaar, sneeuwpop of prinses doe.

Veiligheidsoogjes

Veiligheidsoogjes gebruik je ook veel in je Amigurumi en knuffels. Ik heb er een heel mooi doosje omheen gedaan zodat ik makkelijk de verschillende maten kan terug vinden. Oogjes zijn er in verschillende maten van 4mm tot 20mm en alles daartussen.

Draaischijf zonder klosje
Draaischijf met klosje

Draaischijf met klosje

Mijn man heeft een klein draaischijfje gemaakt voor me waar ik mijn klosjes met restjes garen op kan zetten. Zo gaat het klosje niet alle kanten op als ik het restje aan het ophaken ben.

Rest garen om klosjes

Een tijd geleden heb ik lege klosjes gekocht en al mijn rest garen, wat best lang was, er om heen gedraaid. Was even een werkje, maar ik ben er erg blij mee. Zo kan ik goed zien welke kleuren in heb en heb ik geen knopen in mijn dradenbrij.

Klosjes met restgaren erop
Haak opberg Tasje Sprookjesdoek (3)
Haak opberg Tasje Sprookjesdoek (1)

Opbergtasje

Een opbergtajse, daar kan je er niet genoeg van hebben. Deze is daarentegen wel heel bijzonder want dit is mijn 2 bedrijven bij elkaar. Aan de binnenkant heb ik een groot vak voor alle bollen haakgaren en onderdelen die al klaar zijn. Ook de haaknaalden kunnen aan de zijkant weggestoken worden, zodat ik ze op elk gewenst moment kan pakken.

Pin It on Pinterest